Ruletë

Luaj me ekran të plotë

Shtyp “Esc” për të hequr ekranin e plotë

Gjithçka rreth ruletës

Nëse keni qenë ndonjëherë në kazino, ose e keni parë vetëm në TV, atëherë e dini lojën e ruletës. Zakonisht rreth saj është e mbushur me shumë njerëz dhe një atmosferë të mirë. Ruleta është një nga lojërat më të njohura që ekzistojnë të kazinosë. Është e njohur për shumicën e njerëzve dhe është gjithashtu një lojë relativisht e thjeshtë.

Për shkak të popullaritetit të tij të madh, edhe versioni online i lojës është një nga më të luajturit në shumë kazino. Një numër i madh i kazinove ofrojnë disa tavolina të ndryshme për lojë rulet dhe shumë prej tyre kanë version live të lojës. Pasi të kuptoni rregullat e lojës, do të argëtoheni duke luajtur dhe duke fituar para.

HISTORIA E RULETËS

Ruleta e ka origjinën nga Franca e shekullit të 18-të. Krijuesi është Blaise Pascal, i cili është krijuesi i rrotës së ruletit, duke u përpjekur të bëjë një makinë me lëvizje të vazhdueshme.

Ka shumë dëshmi se edhe qytetërimet e lashta argëtoheshin me lojëra që kanë një logjikë të ngjashme si ruleta.

Emrin e ka marrë nga fjala franceze “roulette”, që do të thotë “tavolinë e vogël”.

Në fund të shekullit të 18-të, ruleta u bë shumë e njohur. Fillimisht në Francë, ku e ka edhe origjinën, dhe më pas në pjesën tjetër të Evropës. U prezantuan ligjet e para të basteve dhe lojërat e fatit e morën vëmendjen e plotë midis familjeve aristokrate dhe mbretërore. Ruletat e para luheshin në bastore, të cilat janë përafërsisht të njejta si atë që njohim sot. Numrat ishin 1-36, fushat me zero të vetme dhe dyshe dhe ngjyrat kuq e zi.

Një moment kyç në zhvillimin e ruletit dhe lojërave të kazinosë në përgjithësi ndodhi kur dy francezë, Francois dhe Louis Blanc, ndryshuan rregullat. Në mesin e shekullit të 19-të, ata hoqën zeron e dyfishtë dhe krijuan ruletën që ne sot e njohim si “evropiane”. Meqenëse kumari ishte i ndaluar në Francë në atë kohë, ata e prezantuan atë për publikun e gjerë në Hamburg.

Me vetëm një zero, lojtarëve u jepet shans më i madh për të fituar. Për shkak të gjithë kësaj, popullariteti i ruletës në Evropë u përhap me shpejtësi të jashtëzakonshme.

Pas disa vitesh, Francois dhe Louis e kthyen ruletën përsëri në Francë me kërkesë të Princit Charles III të Monakos. Princi donte të hapte kazinonë e parë moderne në botë – me ruletë me një zero në bastin kryesor. Deri në vitin 1933, ruletat mund të gjendeshin vetëm në Monte Karlo. Pastaj popullariteti i lojës u përhap edhe në kontinente të tjera

Deri në fillim të shekullit të 19-të, një zero ishte me të kuqe, ndërsa zeroja e dyfishtë ishte me të zezë. Kjo ishte konfuze në fillim, kështu që më vonë ndryshoi në 0 duke qenë e gjelbër, siç është sot në kazinotë online.

Në fund të shekullit të 20-të, falë zhvillimit të teknologjisë, u lançua një lloj i ri i ruletës, ruleta elektronike.

Ndryshe nga ruleta tradicionale, rrota elektronike e ruletës mbrohet mekanikisht nga të gjitha ndikimet e jashtme si në pjesë ashtu edhe në rezultatin e lojës. Kjo është gjithashtu ruletë ku secili lojtar ka krupierin e tij.

Që nga fillimi i saj, ka pasur disa lloje të ruletave të ndryshme. Dallimet më të mëdha janë se e ashtuquajtura ruletë evropiane ka një zero, ndërsa ajo amerikane ka dy zero. Që nga viti 2016, kazinoja në Las Vegas “The Venetian” prezantoi për herë të parë rrotë me tre zero. Që atëherë, disa kazino të tjera e kanë adoptuar dhe e kanë në ofertë, por më të njohurat janë ruletat me një zero, ose me një dhe dy zero.

Ajo që është interesante për ruletën është se shuma e të gjithë numrave nga 0 deri në 36 është 666, një numër që lidhet me djallin.

RREGULLAT E RULETËS

Ruleta duket e ndërlikuar, por tryeza e ruletës përbëhet nga vetëm tre pjesë: rrota, topi dhe tryeza.

Çfarëdo versioni të ruletës që luani, pavarësisht nëse e luani live apo online, rrota përbëhet nga numrat nga 1 deri në 36. Fillimisht, duhet thënë se ruleta në thelb mund të ndahet në disa lloje të ndryshme, kështu që kemi amerikane, evropiane dhe ruletë franceze. Në varësi të versionit që luani, do të varet nëse do të ketë një zero ose zero dhe zero të dyfishtë. Numrat ndodhen në fushat kuq dhe zi, ndërsa zeroja gjendet zakonisht te ngjyra e gjelbër. Versioni amerikan ndryshon nga ai evropian në atë që ka dy zero, që do të thotë se në atë rast bastorja ka shansë pak më të lartë për të fituar në krahasim me ruletën me një zero. Versioni francez i ruletës është mjaft i ngjashëm me atë evropian, i cili gjithashtu ka vetëm një zero.

Në vet tabelën lojtari zgjedh bastin e tij, ndërsa në atë rrotë zhvillohet një lojë në të cilën topi bie në një numër të caktuar. Nëse topi bie në numrin e zgjedhur nga lojtari për bastin e tij, ruleta tradicionale e kazinosë por edhe ruleta elektronike i paguajnë lojtarit.

Ruleta i përket kategorisë së mesme të lojërave të kazinosë sipas asaj se sa shpesh lojtarët marrin fitime të mëdha. Fitimet janë më të mëdha sesa te shumica e lojërave tavoline, por në të njëjtën kohë më të vogla se tek slot lojërat. “Kthimi te Lojtari” që ka ruleta sigurisht që mund të vlerësohet si i lartë dhe kjo është ndoshta një nga arsyet kryesore pse lojtarët janë gjithmonë të lumtur të kthejnë rrotën e ruletës.

Renditja e numrave në ruletë

Ka 37 fusha në vetë ruletën, gjegjësisht numrat nga 1 dhe 36 dhe zero që është ngjyrë e gjelbër. Numrat e ruletës nga 1 deri në 10 janë alternuar në ngjyrë e kuqe dhe e zezë, ndërsa për të gjitha shifrat që janë më të mëdha se numri 10 ngjyra përcaktohen në bazë të shumës së shifrave të tyre. Kjo praktikisht do të thotë se ngjyra e numrave 13, 22 dhe 31 do të ishte e zezë, sepse shuma e këtyre numrave është 4, ngjyra e të cilës është gjithashtu e zezë.

Renditja e numrave në tabelë nuk duhet të jetë domosdoshmërisht me renditjen e kuqe dhe e zezë, ndryshe nga renditja e numrave në vetë pikën ku këto ngjyra ndryshojnë në mënyrë alternative dhe ku alternohen numrat e vegjël dhe të mëdhenj.

RULETA AMERIKANE

Dallimi kryesor rreth bazës së ruletës, midis këtyre dy versioneve është renditja e numrave, dhe kjo është dizajnuar me qëllim që të përshpejtojë luajtjen e kësaj loje.

Nga ana tjetër, ruleta amerikane ka një ndryshim të madh, dhe kjo është ekzistenca e një fushe të shënuar si zero e dyfishtë (00) dhe kjo i jep shumë përparësi kazinosë.

Tryeza e ruletës amerikane përbëhet nga cilindri dhe fusha e lojës. Krupieri e udhëheq lojën duke e hedhur topin në cilindër ku janë numrat nga 0 deri në 36, edhe atë me renditjen e mëposhtme 0-32-15-19-4-21-2-25- 17-34-6- 27-13. -36-11- 30-8-23-10-5-24-16-33- 1-20- 14-31-9- 22-18-29-7-28-12-35-3-26. Pëlhura mbulon të gjitha numrat dhe fushat e ruletit, gjë që lejon rradhitje të qartë të lojës dhe ofron një numër të madh kombinimesh bastesh. Në tryezën e ruletës amerikane, lojtari “blen” tokena të një ngjyre të caktuar që kanë vlera të ndryshme në secilën tryezë dhe luan me to nëpër tabela. Çdo lojtar mund të luajë vetëm një ngjyrë për të dalluar veten nga bashkëlojtarët e vet.

Dallimi midis ruletës amerikane dhe evropiane mund të ndihet duke luajtur të dy versionet. Në ruletën amerikane, kazinoja ka avantazh më të madh se në ruletën evropiane për shkak të ekzistencës së fushës 00, e cila rrit avantazhin e kazinosë, ndaj këshillohet që lojtarët në përgjithësi të shmangin këtë lloj rulete.

Ruleta Amerikane
Ruleta Amerikane

RULETA EVROPIANE DHE FRANCEZE

Renditja e basteve në ruletën franceze është vetëm vizualisht i ndryshëm nga ai amerikan. Fushat e numrave vendosen horizontalisht përgjatë tryezës.

Bastet e jashtme vendosen në të dyja anët, me numra të mëdhenj, çift dhe me ngjyrë të zezë në krye të tabelës së basteve, dhe poshtë numra të vegjël, tek dhe të kuq. Loja zhvillohet në ruletë standarde evropiane, e cila ka 37 numra, ku mund të gjenden numrat nga 1 deri në 36 dhe zero (0). Numrat nga 1 deri në 36 janë alternuar me ngjyrë të kuqe dhe të zezë, ndërsa zero është theksuar me ngjyrë të gjelbërt. Mund të vëmë re se dallimi kryesor, përveç dallimeve dytësore vizuale dhe estetike, është mungesa e zeros së dyfishtë në ruletën franceze (dhe evropiane), e cila u jep lojtarëve shans më të madh për fitim.

Ruleta franceze përmban gjithashtu disa rregulla që nuk gjenden në versionet e tjera të ruletës. Këto janë rregullat “La partage” dhe “En prison” (përkthyer në shqip “në burg”).

Rregulli “La partage” është që kur humbni bastin e jashtëm sepse topi ra në zero, atëherë mund të ktheni gjysmën e bastit tuaj.

Rregulli “En prison”, nga ana tjetër, të jep mundësi tjetër për të kthyer paratë e investuara në bast, kur topi bie në zero. Basti qëndron në të njëjtin vend dhe shënohet sikur “në burg”. Nëse rrotullimi i radhës i rrotës së ruletës është fitues për atë bast, e ktheni mbrapsht bastin tuaj, por në rast humbjeje, basti i përket shtëpisë.

Këto rregulla funksionojnë në favor të lojtarit dhe gjenden ekskluzivisht në ruletën franceze dhe tek asnjë lloj tjetër rulete apo online rulete. Këto rregulla nuk ndryshojnë avantazhin statistikor, por e zvogëlojnë avantazhin e kazinosë për baste të barabarta (1: 1) me pothuajse gjysmën, ose 1,35%, nga standardi 2,54%, gjë që e bën ruletën franceze një nga llojet më të dashura dhe më të njohura të ruletës. .

Ruleta franceze
Ruleta franceze

VERSIONI I RULETËS ONLINE

Versionet online të ruletit janë në një nivel shumë të lartë sot. Në fund të vitit 2012, Swedish Net Entertainment (Netent), një nga distribuesit më të mëdhenj të lojërave të fatit në internet, ishte i pari që prezantoi lojërat live të kazinosë. Sot, këto janë lojëra me rezolucion të lartë, të cilat kur luani ndiheni sikur jeni në një nga kazinotë e Monte Carlo ose Las Vegas. Të luash është pothuajse njësoj si të luash në një kazino tradicionale, por me veçoritë dhe avantazhet e një kazinoje online. Programerët e kanë bërë këtë në mënyrë të shkëlqyer softuerin, kështu që nuk keni nevojë për një kompjuter shumë të fortë për të luajtur lojëra 3D ose live kazino. Këto lojëra nuk ju kërkojnë karta grafike të shtrenjta apo diçka të tillë, sepse ato janë të vendosura në serverë.

Kazinotë sot ofrojnë lloje të ndryshme të ruletës në seksionet e tyre online.

 • Ruletë amerikane
 • Ruletë evropiane
 • Ruletë francuze
 • Rulete Rojal – ruletë që ka karakteristikat e lojërave slot me jackpot progresiv. Kur i njëjti numër del pesë herë radhazi, fitoni xhekpotin.
 • Ruletë me shumë lojtarë (Multiplayer Rulette)- luajtja e ruletës me pesë ose më shumë miq
 • Ruletë evropiane me më shumë rrota – keni mundësinë të vendosni baste në tetë rrota të ndryshme rulete. Shanset për të fituar, por edhe për të humbur, janë më të mëdha.

Llojet e basteve në ruletë

Ekzistojnë tre lloje bastesh në ruletë. Këto janë të brendshme (i referohet fushave me numra në tryezë), të jashtme (i referohet fushave të tjera në tabelë) dhe baste të shpallura (i referohet renditjes së numrave në rrotë).

Baste të brendshme – Inside Bets

Ruleta përbëhet nga pesë baste të brendshme:

 • Numri (Straight Up) – Basti në një numër të vetëm që konsiderohet basti më i thjeshtë dhe që sjell mundësinë e fitores më të madhe. Këtu, ruleta ju paguan në një raport 35:1 nga pagesa e bastit fillestar. Kjo do të thotë se për bast prej 100 denarësh, fitimi juaj do të jetë 3.500 denarë.
 • Gjysmë numri (Split) – Bast në dy numra të vendosur në vijën midis dy numrave (p.sh. 21 dhe 24). Raporti i pagesës është 17:1 nga pagesa e bastit fillestar. Prandaj, për bast prej 100 denarësh, fitimi juaj do të jetë 1.700 denarë.
 • Red (Street) – Bast në tre numra të vendosur në fund të një serie numrash (34, 35, 36). Raporti i pagesës është 11:1 nga pagesa e bastit fillestar. Aty do të keni fitim prej 1.100 denarë nga basti prej 100 denarë.
 • Këndi (Courner, Four) – Bast në katër numra të vendosur aty ku preken këta numra (7, 8, 10, 11). Pagesa në raport 8:1. Prej bastit prej 100 denarësh potencialisht fiton 800 denarë.
 • Dy rreshta (Six line)- Bast në 6 numra të ndryshëm në dy rreshta me tre numra (1, 2, 3, 4, 5, 6). Raporti i pagesës 6:1 nga pagesa e bastit fillestar . Fitimi potencial është 600 denarë për bast prej 100 denarësh.
Baste të brendshme Ruletë
Baste të brendshme

Baste të jashtme – Outside Bets

U ruletu postoji 6 spoljašnjih opklada:

 • Të tretat (Dozen) – Bast në 12 numra ku lojtari zgjedh midis tre të tretave të numrave (nga 1 në 12, nga 13 në 24 dhe nga 25 në 36). Pagesa në raport 2:1 nga pagesa e bastit fillestar. Pra, për bast prej 100 denarë, ju kthehen 200 denarë.
 • Kolona (Column) – Bast në 12 numra që gjenden në të njëjtën kolonë. Pagesa në raport 2:1 nga pagesa e bastit fillestar. Me këtë bast nga basti prej 100 denarësh, kthehen 200 denarë.
 • 1–18 I ulët (Low) – Bast në numrat e shpërndarë nga 1 në 18, ku raporti i pagesës është 1:1. Kjo do të thotë se me këtë bast nga basti prej 100 denarë, kthehen 100 denarë fitim.
 • 19–36 Lartë (High) – Bast në 18 numra nga 19 në 36 me raport pagese 1: 1. Kjo do të thotë se me këtë bast për bast prej 100 d fenarë, kthehen 100 denarë fitim.
 • E zezë/E kuqe (Black/Red) – Bast për numrat e kuq dhe të zinj ku raporti i pagesës është 1:1. Kjo do të thotë se me këtë bast për bast prej 100 denarë kthehen 100 denarë fitim.
 • Çift/Tek (Even/Odd) – Bast në 18 numra ku vini bast në cilindo numër çift ose tek. Raporti i pagesës është 1:1 nga pagesa e bastit fillestar. Kjo do të thotë se me këtë bast për bastin prej 100 denarë do të ktheni 100 denarë fitim.
Baste të jashtme Ruletë
Baste të jashtme

Baste të shpallura – Called Bets

Lloji i bastit ku ruleta jep mundësinë e basteve në grupe numrash që janë në rrotë:

 • Seritë e mëdha (Neighbours of Zero) – Bast në një grup numrash nga 22 në 25 në rrotën e ruletit.
 • Zero (Zero Game)- Një pjesë integrale e Serive të Mëdha ku vini bast te numrat më afër zeros (12 deri në 15).
 • Seritë e Vogla (Third of the Wheel) – Bast në një grup numrash nga 27 në 33 në rrotën e ruletit.
 • Orfanela -Jetimët (Orphans) – Bast në numra që nuk i përkasin asnjë grupi numrash (17 deri në 6 dhe 1 deri në 9).

Lloji i fundit i basteve të shpallura te të gjitha llojet e ruletës është Fqinjët, gjegjësisht Neighbours, ku lojtari vë baste në një numër ose dy numra që janë fqinjët e tij në të dy anët e rrotës së ruletit.

Rregulla speciale të ruletit

Përveç rregullave bazë për të luajtur ruletë, ekzistojnë rregulla të veçanta që ndryshojnë shumë mënyrën se si zhvillohet kjo lojë. Këto janë rregulla që nuk zbatohen për të gjitha kazinotë, por që mund të jenë kryesisht aleati juaj nëse kazinoja në të cilën luani i zbaton ato.

Rregullat që përdorin kazinotë më të mëdha në botë janë:

 • Rregulli La Partage
 • Rregulli En Prison
 • Rregulli Surrender

Qëllimi kryesor i zbatimit të këtyre rregullave të ruletës është të zvogëlojë avantazhet e kazinosë, kështu që në këtë mënyrë lojtari humbet më pak para në afat të gjatë. Prandaj, rekomandohet që gjithmonë të luani lojën tuaj të ruletës duke përdorur një nga rregullat e përmendura të ruletës, gjegjësisht në kazinotë që pranojnë të njëjtat rregulla.

Rregulli La Partage

Ky lloj rregulli përfshin aplikimin e bastit me shanse të barabarta, që do të thotë se në këtë rast ju jeni duke luajtur lojëra me shanse të barabarta për të fituar dhe për të humbur, dhe kjo lojë është karakteristike për të luajtur ruletë franceze. Lojërat që lejojnë përdorimin e këtij rregulli janë kuq/e zi, çift/tek, 1-18/19-36, etj.

Nëse një lojtar vendos bast La Partage dhe topi ndalon në fushën 0, gjysma e atij basti i kthehet lojtarit. Kjo do të thotë se nëse vini bast prej 1.000 denarë në fushën e kuqe dhe topi ndalet në 0, kazinoja duhet t’ua kthejë 500 denarë. La Partage është një rregull shumë interesant në ruletë, i cili në afat të gjatë mund t’i sjellë një avantazh të mirë lojtarit në raport me kazinon.

Rregulli En Prison

Ky është një version disi më i komplikuar i rregullit të ruletës së La Partage, të cilin e shpjeguam kur përshkruanim ruletën franceze. Pra, këtu, në vend që t’ia kthejmë bastin lojtarit, kemi të ashtuquajturën kapja e bastit. Në rast se topi ndalon përsëri në fushën 0, basti juaj shkon në burg dhe pasi të përfundojë një raund ruleti, basti juaj bëhet aktiv për raundin tjetër.

Nëse keni vënë bast 500 denarë dhe keni luajtur në fushën e zezë, dhe topi në atë raund ndalon në 0, basti juaj qëndron te krupieri dhe është i vlefshëm për raundin tjetër, kështu që nëse në raundin e ardhshëm fusha fituese është e zezë, ju merrni paratë tuaja që i keni vënë bast.

Rregulli Surrender

Ndryshe nga dy rregullat e mëparshme të ruletës, të cilat janë kryesisht karakteristike për ruletën evropiane dhe franceze, rregulli Surrender përdoret ekskluzivisht për të luajtur ruletë amerikane dhe është një version pothuajse identik i rregullit La partage.

Dallimi kryesor midis dy rregullave të përmendura është se në ruletën amerikane kemi fushat 0 dhe 00, që do të thotë se basti aplikon shanse të barabarta nëse topi bie në të dyja këto fusha, kështu që në këtë rast lojtari fiton gjysmën e tij e parave për të cilat ka vënë bast.

KU TË LUAJMË RULETË?

Sot, pothuajse secila bastore e madhe në Maqedoninë e Veriut ofron oferta mjaft serioze për kazino. Tryezat e ruletës janë bërë standarde, ndërsa këtu ka edhe live kazino, ku me imazh HD keni përshtypjen se jeni duke luajtur në një nga kazinotë e mëdha të Las Vegas-it.

Shikoni llojet e ofertave në faqen e internetit për recensionet e kazinove: bet365, 22bet dhe 1xbet.

Ajo që është e mrekullueshme për të gjitha online kazinotë janë opsionet e modalitetit demo, ku mund të luani me lojtarë të tjerë pa investuar para të vërteta.

Ky është një opsion i shkëlqyeshëm për lojtarët e rinj që nuk e kanë zotëruar ende ruletën dhe mund të mësojnë përpara se të hapin portofol.